HockeyNews
PLUS

Mora bekräftar Johan Hedbergs avgång: "Känner oss väldigt väldigt trygga"

(27015) Johan Hedberg Mora
Daniel Eriksson/Bildbyrån

Publicerad: 14 mars 2023

FacebookXWhatsApp
Mora bestämmer sig idag för vilka man ska välja som motståndare i den allsvenska kvartsfinalen.
Och klubbdirektören Peter Hermodsson bekräftar att huvudcoachen Johan Hedberg lämnar klubben efter säsongen.

Redan efter sin första säsong som huvudtränare för Mora IK utsågs Johan Hedberg till Hockeyallsvenskans bäste coach 2020/2021. Nu är den 49-årige leksingen inne på sin tredje säsong i dalaklubben.

Det blir också hans sista.

– Johan har betytt jättemycket för oss tack vare den person han är och är väldigt öppen i sitt ledarskap, säger Moras klubbdirektör Peter Hermodsson till HockeyNews.se.

Enligt obekräftade uppgifter ska Johan Hedberg ta över som huvudcoach i SHL-klubben Örebro kommande säsong. Där blir en annan före detta Leksandsikon, Niklas Eriksson, ny sportchef.

Hermodsson kan sträcka sig så långt att han bekräftar att Hedberg lämnar Mora i vår.

– Vi känner oss väldigt väldigt trygga i vårt arbete. Det är jättetråkigt att vi blir av med Johan. Samtidigt är det ett naturligt steg när man har varit nånstans i tre år. Har man lyckats bra så kliver man uppåt och framåt, säger Hermodsson.

Den tidigare Moracoachen Jeremy Colliton fick ett coachjobb i NHL-klubben Chicago och är numera huvudcoach i AHL-laget Abbotsford Canucks.

Men Mora ska inte stå och falla med att Johan Hedberg inom kort fortsätter karriären på annat håll.

– När vi åkte ur SHL (2019) bestämde vi oss att vi ville jobba annorlunda och vi samlade alla elittränare. Vi har jobbat väldigt mycket över gränserna med playbook och hjälpts åt. Det har inte varit en one man show utan alla på elit som har suttit och jobbat med alla frågor från rekrytering till hockeygymnasium och hur vi ska äta, träna fys. Vi har gjort om fysprofil och jobbat med allting, förklarar Peter Hermodsson.

Mora har under flera år tagit fram en röd tråd som går från juniorlagen och uppåt.

– Idag har vi implementerat allt det där så vi tränar annorlunda mot hur vi gjorde förr och vi rekryterar annorlunda. Vi spelar efter samma playbook i alla lag och vi känns ganska trygga med att hitta rätt profil på vår tränare som kan gå in i vår struktur snarare än att vi ska hitta någon som ska komma hit och hitta på nånting eget.

LÄS MERUppgifter: Johan Hedberg hett namn att ta över som huvudcoach i Örebro

Mora är en attraktiv klubb även för yngre spelare som vill utvecklas och nå SHL.

– Vi har vår plats i näringskedjan. Det är klart att det är tungt varje år att börja om och hitta nya spelare som kanske inte har blivit sedda eller av andra olika anledningar har hamnat på lite konstiga ställen i livet som vi kan plocka upp och förädla. Det har varit vår melodi jämt, men ännu mer nu, då jag tycker att vi är ännu bättre på det och har tagit tag i så mycket redan från U16 och uppåt, säger Hermodsson.

Han konstaterar nöjt:

– Vi har många som vill komma till Mora. Det är väldigt mycket duktiga hockeyspelare som kanske normalt hade valt SHL. Dels känner man att steget till A-laget är ett mindre steg, och man kan få chansen att prova på A-lagsspel tidigare. Dels har vi lyckat väldigt bra med Daniel Hermansson (J20-tränaren), ”Fabbe” Gunnarsson och ”Abbe” Olsson. De har verkligen anammat vårt arbetssätt och jobbar med våra juniorlag precis som med ett A-lag. Det är videomöten och det är individuellt och det är samtal. Det är proffsigt, man lämnar inga detaljer och man coachar. Jag tycker att det är stor skillnad mot för fyra fem år sedan.

Mora har satsat mer pengar på hela verksamheten istället för enbart på A-laget. Det börjar bära frukt.

– Sedan att vi har en sportchef i Hockeyallsvenskan, det hade vi lite i SHL, men jag har haft tre-fyra roller så det blir vad det blir när man är så splittrad i sitt arbete. Men det har varit ekonomin som styrt.

Peter Hermodsson blickar framåt:

– Klubben är på ett bra ställe nu. Vi har bra ekonomi och bra medarbetare överallt. Det känns spännande framåt.

Mora blev trea i Hockeyallsvenskan och kommer efter det att Modo och Björklöven har valt motståndare i kvartsfinalen få välja mellan två lag.

– Jag tror de har möte (på tisdagen) hur vi ska välja, säger Hermodsson.

Vilka lag tror du att Modo och Björklöven väljer?

– Jag tror att de väljer lagen som bevisligen ska vara svagare, så dem tror jag att de tar. Rent krasst borde lagen som kom mellan sjua och tia vara sämre. Vi väljer rent sportsligt, säger Hermodsson vars Mora troligen har att välja mellan BIK Karlskoga och Södertälje.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!